Mens vi venter på blæst og regn

Ruby/Hagupit går formentlig uden om det centrale Visayas fortæller vejrudsigten, hvad vi så kan glæde os over på Cebu.

En ordentlig omgang regn vil der dog efter al sandsynlighed komme og naturligvis kraftig blæst.

I BT berettes det, at organisationen Red Barnet, der har den berygtede Mimi Jacobsen som chef, allerede øjner muligheden for, at fattige danske skatteydere, såsom taxachaufførere og kassedamer, kan få lov til at deltage i vejrligt med deres skatte betaling og i den for Red Barnet profitable mulighed for at gøre noget. Red Barnet er stadigvæk engageret i, at genoprette vandforsyningen på øen Bohol, der blev ramt af et kraftigt jordskælv 15. oktober 2013, så nye projekter er efterspurgt.

fra artiklen:

 

Derfor risikerer Filippinerne at blive kastet ud i endnu en humanitær katastrofe, der bliver endnu værre, fordi de små lokalsamfund fortsat ikke er kommet sig over Haiyan.

»Den tropiske storm Hagupit, forventes at ramme landets østlige kyster. Det vil sige sårbare samfund, som er midt i en genopbygningsfase efter sidste års orkan,« siger Jonas Keiding Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet, i en pressemeddelelse.

Red Barnet er massivt til stede i Filippinerne, og nødhjælpslastbiler er pakket med presenninger, hygiejneartikler, toiletsager og telte.

 

Artiklens overskrift “500.000 drevet på flugt” dækker over, ifølge lokale rapporter(se første link), at omkring 30.000 er blevet evakueret præventivt fra områder man ved er farlige, givet vejrliget. Det sker lokalt og til lokaliteter der typisk er kirker og sports haller i sikre områder.

Det er ikke sandsynligt, at der indtræffer noget der bare minder om Yolanda 2013. Hvis man som et groft mål for tyfonens destruktive potentiale antager vind hastigheden i centrum, så var den for Yolanda omkring 300 km/t. Aktuelt for Ruby er 175 km/t. Ihukommende at vindmodstanden, og for den sags skyld bremselængden, vokser med kvadratet på hastigheden, så har Ruby, hvis vi groft antager at hun har den halve fart, et destruktivt potentiale på cirka 1/4 – 1/3 af Yolanda. Og så er vi i området for hvad man er vant til, og denne gang har man så forberedt sig.

Herunder nogle før billeder, der vil blive fulgt op med nogle efter billeder. Billederne kan frit bruges af filippinske medier og ikke kommercielle medier. Andre skal have UHs tilladelse.

Som vejr udsigten og andre informationer er pt vil den kommende dækning handle om, hvordan civilsamfund og myndigheder håndtere situationen på øen Cebu.

El-selskab informere om hvilke afbrydelser man kan forvente:

 

IMAG0703

Træer med potentiale for, at blive blæst ned.

IMAG0704

Husejer har forberedt sig ved at studse sit træ.

IMAG0705

Naboen har ikke.

IMAG0706

Creek pr. lørdag eftermiddag.

IMAG0708

IMAG0709

IMAG0712

Landmålere på opgave, der intet har med tyfonen at gøre.

IMAG0713

Skibe for svaj i et næsten blik stille Bohol stræde.

IMAG0714

Copyright notice on pictures: Free to use for non-commercial media. Commercial media, except philippine medias, has to ask permission. Otherwise they will be forced to pay normal fee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s