Sjovnalistisk brutalitet

I en sag fra 11. april 2014 påstod venstreekstremisten Jesper Bertelsen, at han havde været udsat for politibrutalitet. Billed dokumentationen påviste at det ikke var tilfældet. Tilgengæld finder politiklagemyndigheden, at der er blevet talt forhårdt og at politiet på stedet skulle have hjulpet den politiske psykopat tilbage i kørestolen indenfor 3 minutter.

Uriasposten havde en post om ikke-begivenheden umiddelbart efter hændelsen, her.

På Samarbejds-Politiken fremture sjovnalist Niels Holst ved, at genfremsætte de anklager som Politiklagemyndigheden fandt ubegrundet. Fra artiklen:

Manden blev overfuset verbalt og efterladt på jorden, selv om han ikke selv var i stand til at komme op i sin kørestol.

»Politiklagemyndigheden har ved afgørelsen fundet, at den ene polititjenestemands adfærd var særdeles kritisabel, og at den anden polititjenestemands adfærd var kritisabel«, skriver Den Uafhængige Politiklagemyndighed i en pressemeddelelse.

»Politiklagemyndighedens afgørelse er truffet efter en samlet vurdering af videooptagelserne af episoden og de forklaringer, som vidner, klagerne og polititjenestemændene har afgivet«, hedder det videre.

Episoden med kørestolsbrugeren, Jesper Bertelsen, udspillede sig på Blågårds Plads i København natten til 11. april sidste år, hvor en politibetjent væltede den lamme mand Jesper Bertelsen ud af hans kørestol, råbte ham ind i hovedet og efterlod Bertelsen på jorden, selv om han fortalte, at han ikke kunne bevæge halvdelen af sin krop.

Hændelsen er dokumenteret i flere videooptagelser, og tre vidner har fortalt enslydende beretninger om, hvad der skete.

Pressemeddelelse Politiklagemyndigheden har udsendt:

Politiklagemyndigheden har truffet afgørelse i sagen fra Blågårds Plads i København vedrørende politiets adfærd over for bl.a. en person i kørestol den 11. april 2014.

Politiklagemyndigheden har ved afgørelsen fundet, at den ene polititjenestemands adfærd var særdeles kritisabel, og at den anden polititjenestemands adfærd var kritisabel.

Politiklagemyndighedens afgørelse er truffet efter en samlet vurdering af videooptagelserne af episoden og de forklaringer, som vidner, klagerne og polititjenestemændene har afgivet.

Det er på den baggrund Politiklagemyndighedens opfattelse, at polititjenestemandens sprogbrug over for manden i kørestolen var ukorrekt, idet udtalelser som “Ved du hvad, du har ikke ret til en skid” og “Du skal holde din kæft” var grove og ikke i overensstemmelse med god forvaltningsskik. Polititjenestemanden gik frem mod og helt hen til manden i kørestolen på en måde, som fremstod aggressivt, og polititjenestemandens adfærd var derfor en medvirkende årsag til, at manden i kørestolen væltede. Polititjenestemanden fortsatte herefter med at råbe ad manden i kørestolen, selvom manden lå på jorden og ikke umiddelbart selv havde mulighed for at bevæge sig væk eller rejse sig op.

Det er endvidere Politiklagemyndighedens opfattelse, at polititjenestemandens sprogbrug og magtanvendelse over for to personer, som stod på fortovet, var grov, upassende og unødvendig. Polititjenestemanden skubbede uden videre til begge personer, og sagde bl.a. “Du skrider lige nu, er du med. Kom af sted med dig” til en af personerne. Personerne stod stille, og de havde ikke en truende adfærd eller var til gene for politiforretningen.

Det er endelig Politiklagemyndighedens opfattelse, at begge polititjenestemænd handlede kritisabelt, idet de ikke hjalp personen i kørestolen op eller tilbød at hjælpe ham, efter at han var væltet. Personen blev i stedet efterladt siddende på vejbanen. Polititjenestemændene forblev på stedet i i hvert fald tre minutter, der var en rolig stemning, og det må have stået polititjenestemændene klart, at personen ikke umiddelbart selv kunne rejse sig op.

Det er naturligvis helt i orden, at Niels Holst tror mere på Jesper Bertelsens forklaring end alt muligt andet. Men så skriv dog det istedet for.

 

Advertisements

One comment

  1. Hver gang jeg ser en af disse videoer, som angivelige viser politi vold, så må jeg bare konstaterer at det danske politi har en tålmodighed, som langt overstiger mit niveau.

    Havde Jesper Bertelsen opført sig sådan i USA, så havde han nok fået peberspray og tazer…lagt i håndjern, og blevet slæbt med på stationen.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s