Rådne æbler

Tilbage i februar då. skrev vi her om politikeres vedståelse af ansvar og kom i den forbindelse ind på den dengang netop lukkede handel mellem Appel og, egentlig hvem, Viborg kommune? staten?, ihvertfald nogen.

Børsen har via en aktindsig kigget nærmere på handlen, og det viser sig, at fra statens side har været særdeles hjælpsomme og leveret al den rådgivning og lobbyisme en køber kan ønske sig. Flere såkaldte eksperter stiller sig tvivlende overfor den praksis, men her må UH erklærere sig uenig. Efter alt at dømme så er der blot tale om, at myndighederne af egen drift hjælper med, at afklarere “visse forhold” inden projektet sættes i søen. Det kan man også i småsager og som privat person ofte få dem med på, hvis altså der er en vis substans i sagen. Fra Version2s dækning af artiklen i Børsen:

180805 rotten appel

Blandt andet har Skat arbejdet på at konstruere en model, hvor de ellers høje skatter og afgifter i Danmark kunne gøres mere attraktive for Apple. En del af det arbejde bestod i, hvordan man skatteteknisk definerer Apples datacenter. Hvis det blot var et almindeligt datacenter, der brugte energi på køling, så var afgifterne høje.

Hvis man derimod som en slags varmepumpe brugte det opvarmede vand og sendte det videre til et fjernvarmesystem, ville skattesituationen ændre sig markant, skriver Børsen.

»Dermed er varmepumpen i afgiftslovgivningen en enhed, der producerer varme og ikke køling,« skrev Skats ingeniør Lars Hansen til Udenrigsministeriet ifølge Børsen.

Udenrigsministeriet peger på, at det netop har været arbejdet med at sikre Apple skattefordele, der gjorde, at Danmark blev valgt frem for andre europæiske lande.

»Vi er gået langt for at foreslå Apple nye veje og løsninger. Ofte var det netop det, der fik os tilbage i kampen, da vi ellers var røget af listen. Og vi har også bidraget til at foreslå modeller og løsninger. I sidste ende sidder en virksomhed som Apple og kigger på sin bundlinje og vurderer, om det giver økonomisk mening,« lyder det fra Udenrigsministeriet ifølge Børsen.

Fra UH posteringen dengang:

Til BT fortæller Rasmus Helveg, hvorfor han og de radigale har ansvaret for Appels placering i Faulum:

IT-gigantens kommende datacenter i Viborg skal nemlig køre udelukkende på vedvarende energi, og selv om danskerne efterhånden betragter grøn strøm som hverdag, så er det meget moderne ser det fra amerikanernes synspunkt, påpeger han.

»På den måde er Viborg på den yderste frontlinje af modernitet, når det gælder grøn omstilling,« siger ministeren.

Med investeringen fra USA er der efterhånden ingen tvivl om, at grøn omstilling kan betale sig, understreger han.

»Det her kommer til os, fordi vi er nummer et. Vi har bevidst ønsket at være nummer et på grøn omstilling. Det betyder ikke, at vi skal lægge os til at sove – vi skal blive ved med at kæmpe for vores førsteplads. Vi skal hele tiden være de første til at tage nye skridt i grøn omstilling. Det her er en bekræftelse af, at vi har gjort det rigtige i mange år, og en påmindelse om, at vi skal blive ved med at kæmpe for vores førsteplads,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Apple forventer, at byggeriet og senere driften af datacenteret i Foulum ved Viborg vil skabe 300 arbejdspladser i Danmark, men kan dog ikke sige, hvor mange permanente job, der vil komme ud af byggeriet, skriver Business.dk.

Det kritiske punkt for et datacenter er naturligvis ikke, hvordan den energi der bruges i centret er produceret, men at der er energi til rådighed konstant. Desårsag har et datacenter som det Appel bygger mindst en, formentlig to backup generatorere. Kort sagt, ikke eet eget el-værk, men to. Det andet kritiske punkt er teleforbindelser ud og ind af huset. Og her er forklaringen på placeringen af datacentrert. Her kan man se Global Connects forbindelser. Kortene yder ikke engang fuld retfærdighed til hvor grundigt GC er kobblet op mod internationale netværk.

Om stedets forsyning skriver Udenrigsministeriet:

Connectivity: The companies TDC and Global Connect are the local providers and both are able to establish dark fiber on site.

Electricity: This site is literally on top of the power grid and neighbours a power station that functions as a hub for the entire area with a 400 kV line. The electricity in the area stems from natural gas from the advanced district heating system combining power and heating plants. This means that both heat and power is supplied by EnergiMidt and that any excess heat may be sold back to the provider. The energy system is flexible and power and heat production may be based on a variety of renewable sources such as biomass.

Med andre ord; Det har intet med vindturbiner at gøre, men alt at gøre med at energien udnyttes så meget det kan lade sig gøre og at Appel på den måde får et særdeles attraktivt tilbud qua en lav energi regning. Som bekendt betaler erhverv IKKE energiafgifter netto, hvorfor regningen for den miljø ødelæggene energi fra vindturbiner smøres 100% af på private forbrugere.

Og alt det, ikke mindst at placeringen sådan set er fornuftig nok, laver ikke om på, at Appel og de involverede politikere er en samling platugler som presser citronen mht profilering langt udover hvad sagen kan bære.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s