Lidt mere om Holdts film

I en tidliger post skrev vi om Jacob Holdt filmen, der skulle være undervejs:

Holdt oplyste videre i sine kommentarere på RR, at der nu skulle laves en film om ham og hans liv. Det har vi kigget lidt efter, men er endnu ikke ved vejs ende i det spørgsmål. Nogle delresultater er der dog.

d. 28. marts 2011 indledes der en sag om støtte til en Kort- og dokumentar film med arbejdstitlen “JACOBS BILLEDER,
RACISTEN OG VAGABONDEN” hos Det Danske Filminstitut.

Fra i hvert fald d. 23. september 2013 er Danmarks Radio involveret i projektet. Mette Hoffmann Meyer en højt profileret medarbejder hos DR, er “interesseret”. Formentlig er der indgået en kontrakt med DR.

Der arbejdes også med en engelsksproget version.

Fagforeningen Dansk Metal og Velux fonden bidrager til financiering af hyldest eposet hjemmevideoen filmen

Der er bevilliget omkring 3 millioner kroner til filmen. Det vides pt ikke, hvordan man vil dokumentere Holdts “oplevelser”, men DR har tidligere været med til, at lave dokumentarfilm med et højt indhold af fiktion

Der lidt yderliger information om det projekt.

Copenhagen Film & TV angiver, at de selv deltager med cirka kr. 250k. pr 13. oktober 2014 er beløbet vokset til knap 500k. Hvorvidt det er kontant eller i form af naturalier såsom eget arbejde fremgår ikke.

CFTV oplyser om film projektet:

150827 cftv beskriv holdt film

Kommentar:

Amerikanske Billeder kan kaldes et hit i Danmark og Tyskland, ikke i verden. I USA er det stort set ukendt uden for en snæver kreds.

Politikenfonden giver kr. 50k. Der fremgår ikke nogen begrundelse og meddelelsen er underskrevet Karsten Ohrt.

Velux Fonden giver 150k med begrundelsen, ifølge CFTV, “Jacobs livslange værk”, hvilket får CFTV til, at mene, at filmen vil få “betydningsmæssig og kunstnerisk tyngde”

Velux Fondens begrundelse, som er anderledes, ser sådan ud:

150827 veluxfonds begrundelse

Den Vestdanske Filmpulje giver kr. 150k. Begrundelsen er, at CFTV lader optagelse af interwive foregå i Filmbyen i Århus, og vil give arbejde til et antal filmarbejdere i de 6 dage optagelserne står på. Der er i budgettet afsat cirka kr 26k, som næsten kun kan være honorar til Jacob Holdt for at stille op. Jacob Holdt har i en kommentar på Reaktionære Refleksioner oplyst, at han skulle filmes dette efterår i USA, hvilket sandsynligvis er til denne film.

Filmen var efterår 2014 planlagt til at have premiere 1. juni 2015.

Tillæg:

UH har tidligere omtalt at Jacob Holdts fond for hjælp til Afrika næppe er andet end en juridisk skriveøvelse og aldrig har eksisteret. Også omtalt hos RR her.

Yderliger dokumentation:

150827 holdt samler ind ikke eksisterende fond

fuld plakat hos dfi

Holdt har givet haft kontrol over den omtalte girokonto, 660 3300, eventuelt gennem et af de to ApSer han oprettede i 1979.

Holdt påstår han har oprettet sygeplejskeskole m.v. i Afrika. Der foreligger imidlertid ikke nogen dokumentation for, at han skulle have betalt noget som helst ud af indtægterne fra Amerikanske Billeder. Derimod fortæller han selv, at han først i 1980erne havde et vidst samarbejde med DANIDA/Udenrigsministeriet, som bl.a. skulle have betalt hans rejser til Afrika. Formentlig er der tale om, at Holdt tager æren for nogle DANIDA projekter han har besøgt.

Under alle omstændigheder er angivelsen på plakaten egnet til, at få folk til, at indbetale penge. Hertil er der så spørgsmålet om hvorvidt, der blevet placeret indtægter i den ikke eksisterend fond, og som Holdt eventuelt kan have unddraget beskatning.

Advertisements

11 comments

 1. Holdt fik et rejselegat til Afrika af Danida i 1981. Meningen var, at Holdt skulle lave noget oplysningensarbejde om Afrika. Jeg kan ikke kilden til den sidste oplysning, men den skulle være til at grave frem.

  Like

 2. Jacob Holdt gjestet Norge i 2013. Da intervjuet Christine Tolpinrud dansken om fotografi og tiltro til mennesker.

  Nå er boken utgitt på nytt og interessen er fortsatt sterk. Nylig ble det sikret finansiering for å lage en to timer lang dokumentar om han i Danmark. Og nå banker Hollywood på døren.

  – En av de største og mest berømte filmskaperne i verden skal lage en Hollywood-film av boken min, forteller han og avslører at han skal i møte med selskapet allerede denne uken, før han legger til:

  – Og så holder jeg på å skrive mine memoarer.

  Like

   1. Takker for link. ærgerligt vi ikke for at vide, hvem denne filmskaber er. Det skulle nemlig ikke undre, hvis det var Niels-Ole Rasmussen fra CFTV, Holdt skulle mødes med den følgende uge.

    Like

 3. Kære Hans Und

  Du skriver tydeligvis om noget du ikke har sat dig ind i.

  Om Amerikanske Billeders succes i Amerika:

  Hvorfor tror du at Søren Pind (som havde angrebet mig i Søndagsavisen for at have skabt Am. Billeder med KGB-penge) blev så forundret ved overalt hvor vi rejste at støde ind i mine gamle tilskuere, selv hans egen Wall Street indkaldte fortalte hvor stor en oplevelse det havde været? Og at jeg altid blev omtalt som foredragsholderen med ”the longest treck record ever on the American college lecture scene). Man holder nu engang ikke i 30 år med nye universiteter dag efter dag ved at være totalt “ukendt”.

  Om Afrikafondet:

  Hvor er det dog dumt af dig at gøre dig selv til grin ved at påstå at Amerikanske Billeders Afrikafond aldrig har eksisteret når det vrimler med gamle papirer og vidner (såsom min sagfører, den senere arbejdsgiverformand Søren B. Henriksen, Dansk Handel og Service, der som du kan se udformede hele fondet og sad i bestyrelsen).
  Til din orientering bad jeg (tidl.) udviklingsminister Mogens Jensen under hans nylige besøg i Zimbabwe om at undersøge hvordan det er gået med de projekter vi i tæt samarbejde med Danida dengang støttede. (Det lovede han, men blev dog straks efter landingen i Harare hjemkaldt til et vigtigt regeringsmøde).
  Jeg har ikke tid til at skanne alle disse papirer, men her er et lille udvalg:
  http://www.american-pictures.com/dansk/intro/fondspapirer.htm

  Kærligst
  Jacob Holdt

  Like

  1. Holdt,

   Indtil videre har jeg ikke set noget, der ændre min opfattelse af, at den blot har været en juridisk skriveøvelse.
   Udenrigsministeriet har ikke noget på den fra 1.1.1988 og frem. Du har selv oplyst den blev opløst i 1988.

   Civilstyrelsen har heller intet på fonden. Ej heller CVR, når jeg søger der.

   Du har så en godkendelse fra SKAT af, at den udfra den foreliggende vedtægt, kan modtage bidrag som bidragyderne kan trække fra i skat. En god begyndelse, men ikke en endelig stiftelse.

   Jeg kan sagtens forestille mig, at du ikke har fået gjort stiftelsen færdig og ellers bare har kørt løs med navnet. Og det undre mig såre, at det ApS som der skulle overdrages aktiver fra ikke blev opløst ved den lejlighed, men først i 1988. Gjorde advokat og revisor ikke arbejdet færdigt? Og i så fald hvorfor ikke?

   Det glæder mig, at det trods alt lykkedes dig, at donere næsten en halv traktor. Mht sygeplejeskeskolen, hvor meget har du selv, eller dine juridiske konstruktioner, egentligt bidraget med?

   Jeg faldt over en gymnasie opgave på nettet, hvor eleven referere dig for, at den engelske udgave af bogen blev foræret væk til de fattige overe i Amerika, så de kunne få lidt mønt ved, at sælge den. I hvor mange eksmplarere er bogen egentligt solgt og trykt i?

   Jeg takker i øvrigt for de papirere du har offentliggjort.

   Like

 4. Før det gik ned ad bakke for Mugabe familien… Jeg ville nu ikke have så undt af en familie der kan spendere 40 mil DKK på en ferie bolig i Hong Kong, alt i mens det går ned ad bakke. Mere bekymrende er det med alle de negere, der sulter i Zimbabwe. – Idiotien der er årsag til det, godt hjulpet på vej af dig.

  Mht had, så bemærkede Jose Rizal – pr. hukommelse – at had er en udemærket drivkraft, men at det at blive voksen mand måtte betyde, at man bliver istand til, at omsætte det til et fornuftigt engagement. Forblændelse vil bære lønnen (nedlaget) helt af sig selv.

  Hvor kom det had fra som fik dig til, at bruge AB til, at belyve folk i flæng med såkaldt racisme? Fra Gribin og Dragsdahl? Var det en byttehandel, hvor de påtog sig markedsføringen mod, at vinklen blev lagt på racisme belyvning?

  Og det er egentligt ærgerligt, for dine billeder med tilhørende fortællinger kunne fungere udemærket som Rigelske skrøner. – Og det havde været ligegyldigt om du faktisk havde været i fængslet, Wounded Knee osv.

  At du så har rodet dig ud i fondsfup og serveret løgnhistorier som den skinbarlige sandhed, gør dig såmænd ikke til et være menneske end så mange andre i kultur- og godhedsindustrien. Andre er langt være, men jeg kan desværre ikke være alle steder på en gang.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s