Agenter i december

Man kan have forskellige holdninger til hvornår og hvor meget myndigheder, først og fremmest politiet, må arbejde under dække. Det kaldes forskelligt bl.a. agenter. Men hvis man som borger sidder inde med en viden som man mener skal deles med offentligheden eller myndigheder så kan man skrive til dem. På en blog eller direkte.

Afstemningen d. 3. december om retsforbeholdet er, viser det sig, også en afstemning om under hvilke regler myndighederne må arbejde “under cover”. Og der er garanteret masser af lignende ukendte underpunkter, som der formentlig er så mange af, at det er umuligt at sætte dem på liste. Så reelt ved vi ikke hvad der siges ja til. Fra dagens JP.dk:

Danske borgere og virksomheder vil i fremtiden kunne blive efterforsket af civile embedsmænd, der optræder i rollen som hemmelige agenter i straffesager.

Ifølge både Justitsministeriet og eksperter bliver Danmark som et nybrud i dansk retskultur bundet af EU-bestemmelser om såkaldte »diskrete undersøgelser«, hvis danskerne den 3. december stemmer ja til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Professor i strafferet Gorm Toftegaard Nielsen er principielt betænkelig ved, at ikke-politifolk i tilfælde af et ja skal kunne efterforske under falsk identitet:

»Der er da bestemt grund til at råbe vagt i gevær. For det er jo normalt ikke en måde, vi agerer på herhjemme, og det er der en grund til.«

Justitsminister Søren Pind (V) oplyser i et skriftligt svar, at Danmark »ikke vil være forpligtet til at tillade diskrete undersøgelser, som ikke ville kunne foretages efter dansk ret«, og at Danmark kun vil benytte »civile agenter i meget begrænset omfang«.

Stem nej d. 3. december.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s